Город

Різновиди цибулі. Який посадити у себе на городі.

Ніколи не думала що сидіти вдома так важко. У мене залишилися чотири робочих дня, решта часу відпочиваю вдома. Погода знову псується, значить городні справи відкладаються. Але е буде про погане. Сьогодні поговоримо про луці, які види його бувають і який краще вибрати для себе.

Цибулю вирощують всі городники. Без нього неможливо уявити практично жодна страва. Існує багато різновидів лука, а вже сортів – не злічити. Про сорти ми говорити не будемо, на це піде не один день. А ось про види поговоримо.

Цибуля ріпчаста

Цибуля ріпчаста, напевно, найпоширеніший вид цибулі. Його садять всі поголовно. Смак такого цибулі залежить від сорту. Деякі можуть бути дуже гострими, а інші сорти менш гострими, соковитими. Саджають його насінням або сіянкою, який навесні можна придбати в магазині. Салатні сорти зазвичай мають темно-червоний колір лушпиння цибулі. Він більш м’який.

Цибуля-шалот

Такий цибулю відомий нам під назвою Сімейний або Кущівка. Шалот є багатогніздовим цибулею. З однієї посадженої цибулини виростає кілька головок. Пір’ячко цього лука тонше і ніжніше, ніж у інших видів. Цей вид цибулі раніше у нас в селі вирощували все, зараз одиниці. Всі знаходять йому заміну. Я віддаю перевагу шалот вирощувати тільки на зелень, а в основному саджу ріпчаста.

Цибуля-порей

Цей вид цибулі сильно поширений, оскільки він холодостійкий, урожайний і містить в собі велику кількість корисних речовин. Порей вирощують розсадним або безрозсадним способом з насіння. У нашій кліматичній зоні найкраще порей вирощувати тільки розсадним способом, тому що у нього довгий період вегетації. Так як у цього лука в їжу використовують тільки вибілену частину, то за сезон його потрібно декілька разів підгорнути. Чим вище буде підгортання, тим довше вибілена частина.

Цибуля-батун

На перший погляд батун нічим не відрізняється від ріпчастої цибулі, однак його вирощують тільки заради зелені, оскільки він не утворює цибулин. Пір’я цього цибулі досить великі, можуть досягати у висоту 40 див. Батун чудово переносить морози, а його насіння може проростати вже при двох градусах тепла. Батун можна сіяти насінням або ділити вже наявні кущі на невеликі деленко.

Шніт-цибулю

Шніт-цибулю вирощують теж заради зелені. Цей вид цибулі не так сильно поширений. як всі інші, хоча теж є джерелом цінних вітамінів. У мене на городі росте невелика куртинка такого лука. Їй два роки. Посаджений він у мене на клумбі, оскільки красиво цвіте. Зелень з’являється дуже рано, я використовую його ніжні пір’їнки в пирогах, других і перших стравах. На зиму нічим не укриваю – навесні сходить чудово. Розмножити його можна насінням або поділом куща.

Цибуля-слизун

Цей лук рідко можна побачити на городах. Він є багаторічним трав’янистим рослиною. При вживанні такого лука відчувається трохи присмак часнику. Цибуля-слизун чудово переносить морози навіть до -40 градусів, не уражається шкідниками. Краще всього розмножувати слизун діленням куща, так урожай можна отримати раніше. Але можна садити і насінням.

Цибуля багатоярусна

Цей вид цибулі є багаторічним. Однак про нього дізналася зовсім недавно. Листя багатоярусного лука порожнисті всередині, дудчасті, довго залишаються ніжними. На кінцях стебел утворюються ще цибулинки, які дають зелень. Таких рядків може бути кілька. Самі цибулини схожі на ріпчасту цибулю, але погано зберігаються, оскільки не встигають визріти. Добре переносить заморозки. Його можна висаджувати під зиму, щоб отримати ранній урожай.

Ось такі види цибулі існують. Кожен садівник сам для себе вирішує який вибрати. Якісь види дуже гострі і їх не можна вживати людям із захворюваннями шкт, інші ж більш м’які і підійдуть навіть дітям їжу. Вже настає новий городній сезон, а значить пора визначитися з видом і сортом лука.